De geschiedenis van Rijpelaal

 • 1987

  Oprichting

  Naast zijn varkenshouderij startte Johan Meulendijks een palingkwekerij op in een kleine uitbreiding die hij aan de varkenstallen bouwde op de Rijpelberg 10. Hij volgde hiervoor een opleiding vissteelt op de MAS in Helmond en borduurde daar met 'gezond boeren verstand' op voort met de bouw van zijn eerste kwekerij In deze eerste kwekerij leerde hij het paling kweken met vallen en opstaan. Zijn eigen bedachte kweeksysteem bleek een goed systeem te zijn. De paling groeide goed en hij kweekte ongeveer 5-6 ton vis per jaar. Om ook gerookte paling te kunnen verkopen reed hij 1x per week naar Harderwijk om bij Dries van den Berg het palingroken te leren. Hij vertrok 's ochtends om 4.30 uur in alle vroegte naar Harderwijk om op tijd te zijn voor het rookproces. 's Middags vertrok hij met een volle wagen gerookte paling terug naar Helmond. Vader Harrie Meulendijks hielp mee met het fileren van de paling in de keuken en Marij verkocht deze paling in de berging aan huis. Met de weegschaal op de wasmachine en de inpakvellen op de diepvries ontstond zo het eerste winkeltje van Palingkwekerij Meulendijks.

 • 1994

  Roken in veldschuur

  Na verloop van tijd was Johan het roken eigen geworden en had hij hier op ook zijn eigen visie ontwikkeld over hoe het volgens hem moest. Beukenhout was het recept en is dat tot op heden nog steeds. Hij bouwde van Betonplex een eigen rookkast in de veldschuur van zijn ouders aan de overkant van de straat en rookte vanaf toen zijn eigen paling aan huis.

 • 1997

  Professioneel aan de slag

  Na bijna 10 jaar experimenteren op Rijpelberg 10 vond Johan Meulendijks het tijd om professioneel aan de slag te gaan met paling. Mede geholpen door de varkenspest, waardoor zijn stallen leeg stonden, werd deze keuze gemaakt. Het woonhuis en de stallen werden te koop gezet. Het woonhuis werd snel genoeg verkocht en het ouderlijk huis aan de overkant op Rijpelberg 5 werd aangekocht, het gezin Meulendijks verhuisde naar de boerderij, en de ouders van Johan Meulendijks verhuisde naar het achterhuis van de boerderij waar voor hen een woning werd gerealiseerd. De winkel werd tijdelijk ondergebracht in een tussenruimte van de boerderij waar Marij Meulendijks de klanten wederom van harte ontving. Bij de nieuwe kwekerij kwam ook een nieuwe naam. Johan en Marij bedachten de naam Rijpelaal. Een verwijzing naar de straat Rijpelberg. Op Rijpelberg 5 was ruimte om een professionele kwekerij en rokerij te bouwen naar inzicht van hemzelf. Wel alles stap voor stap. Immers; de stallen waren nog niet verkocht. Hij bouwde daar eerst de verwerkingsruimten zodat hij door kon gaan met het roken van zijn eigen paling. Hij kon nu hygiënischer werken en de winkel kreeg ook een eigen plaats in het gebouw.

 • 1997

  In het nieuws

  De uitbreiding van het bedrijf ontstond natuurlijk niet uit het niets. Varkensboeren zochten eind jaren 90 massaal naar nieuwe bedrijfstakken om toch aan voldoende broodwinning te komen. Deze 'neventakken' werden door de media opgepakt. Door zijn transparante manier van werken en de toegankelijkheid van de kwekerij werd Johan regelmatig gevraagd voor een nieuws-item. In het NOS journaal van 20.00 uur verscheen Johan zelfs met een reportage over neventakken in de agrarische wereld. Maar ook het Eindhovens dagblad besteedde diverse malen een artikel aan de Rijpelbergse paling. Al dan niet ludiek!

 • 1998

  Bouw van de palingkwekerij

  In 1998 werden dan eindelijk de varkensstallen verkocht en kwamen er financiële middelen om de palingkwekerij aan de verwerkingsruimte te bouwen. Doordat Johan zijn varkens kwijt was geraakt aan de varkenspest kreeg hij tijd om na te denken over de bouw van deze kwekerij. Hij perfectioneerde zijn oorspronkelijke idee van de 'kleine' kwekerij en ging naar eigen inzicht aan de slag. 1998 ontving Johan zijn eerste glasaal. Daarvoor kocht hij altijd pootaal in. Dit was iets nieuws en spannend. Twee maanden lang sliep Marij alleen in bed omdat Johan het campingbedje in de kwekerij naast de bassins had opgezet om de glasaal goed in de gaten te houden. Met het slaan van een bron van 435 meter diep achter de kwekerij voltooide hij de bouw van zijn levenswerk. Deze bron is van belang in zijn ingenieus recirculatiesysteem waar hij bronwater met de juiste waardes gebruikt om zijn paling te kweken. Tot op heden bewijst dit systeem nog steeds zijn diensten. Hierdoor kan Rijpelaal een uiterst zachte aal roken die 'smelt' op de tong.

 • 2000

  Eerste opendag

  Met het ontstaan van deze proffesionele kwekerij en rokerij op de Brabantse zandgronden groeide ook de interesse van de klant. Hoe ziet die kwekerij er nu van binnen uit? Hoe gaat dat in zijn werk? De eerste website ging de lucht in. En de aanvragen voor een excursie door de kwekerij en rokerij groeide explosief. Johan kwam op het idee om een open dag te organiseren. Op deze eerste open dag kwamen ruim 2000 bezoekers de kwekerij bekijken. Hierna heeft Rijpelaal elke 2 jaar nog een open dag georganiseerd. De laatste open dag bij het 25 jarig bestaan van het bedrijf trok 3500 bezoekers naar de Rijpelberg.

 • 2000-2010

  De groei van Rijpelaal

  In 10 jaar tijd groeide Rijpelaal uit tot een professioneel verwerkingsbedrijf dat met een Europees registratienummer ook restaurants, supermarkten en groothandels mag beleveren. Vanaf 2007 kwam ook zoon Paul Meulendijks in beeld die Johan hielp met het kweek- en verwerkingsproces. Dit groeide zodanig dat Johan het niet meer alleen kon. Marij Meulendijks verzorgde inmiddels ook de administratie binnen het bedrijf en zwaaide de scepter in de winkel van Rijpelaal. Naast Paul kwam er ook een medewerkster in dienst die o.a. de verzorging van de paling onder haar hoede nam en die daarna mee hielp in de verwerking. In de tussentijd zat Johan niet stil. Hij werd bestuurslid van het Gilde van streekrestaurants en streekproducten waarmee hij zijn product nog beter onder de aandacht kon brengen. Daarnaast werkte hij 10 jaar mee aan het onderzoek voor het diervriendelijk doden van paling wat in 2013 zijn vruchten af begon te werpen. Daarnaast werkte hij 10 jaar mee aan het onderzoek voor het diervriendelijk doden van paling wat in 2013 leidde tot de 'Aalstunner type Rijpelaal'

 • 2010

  Duurzaamheid

  Ook voor Rijpelaal is duurzaamheid belangrijk. Om de palingstand op peil te houden heeft Rijpelaal zich vanaf de oprichting van Stichting Duurzaam Paling Fonds (DUPAN) aangesloten bij deze stichting. Daarnaast werd er in dat jaar een warmtepomp aangelegd in de kwekerij waarmee alle panden op het perceel aan de Rijpelberg 5 worden voorzien van Centrale Verwarming en warm water van warmte uit restwater van de kwekerij.

 • 2012

  Rijpelaal gaat online met nieuwe mede-eigenaar

  In 2012 werd zoon Paul Meulendijks mede-eigenaar van het bedrijf. Met een frisse wind zorgde hij voor vernieuwing binnen Rijpelaal. Hij zette de webwinkel palingkopen.nl op waarmee Rijpelaal over heel Nederland en België paling per post thuis af levert. De inspiratie voor deze webwinkel vond hij doordat de klanten van Rijpelaal van steeds verder weg kwamen. Er kwam wel eens de vraag of Rijpelaal de paling niet op zou kunnen sturen. Paul deed hiervoor diverse tests met boxen en ijselementen om uit te vinden hoe deze paling onder de juiste condities per post verstuurd kunnen worden.

 • 2013

  Rijpelaal bestaat 25 jaar!

  Dit jaar werd gevierd dat Rijpelaal 25 jaar bestond. Middels een groot feest werden klanten uitgenodigd om een kijkje te komen nemen binnen de muren van Rijpelaal. Daarnaast werd een open dag georganiseerd waar 3500 bezoekers op af kwamen. Tijdens de feestavond werd Johan Meulendijks gehuldigd door Dries van den Berg met de 'gouden aal' voor zijn bijdrage aan de palingsector. In dit jaar werd de Aalstunner om paling diervriendelijk te doden officieel erkend door de overheid waarmee Rijpelaal deze machine ook daadwerkelijk in mag zetten voor het doden van paling.

 • 2014

  Bouw nieuw palingpaviljoen

  In Februari 2014 werd gestart met de bouw van het palingpaviljoen. Het groeiend aantal klanten en recreatie verkeer hebben er toe geleid dat we gekozen hebben voor een nieuwe winkel. Dit paviljoen herbergt de winkel en biedt buiten en binnen plaats aan iedereen die wil genieten van een heerlijk broodje paling met een kop koffie.

 • 2016

  Bouw nieuwe kwekerij

  In 2016 hebben we onze kwekerij vergroot en de oude kwekerij gerenoveerd. Dit heeft wat extra voeten in de aarde gekost. De aannemer van het viskweeksysteem(filters e.d.) bleek niet capabel het systeem goed draaiend te krijgen. Uiteindelijk hebben we toch zelf weer het heft in handen genomen om dit op te lossen, en hebben we dit in april 2017 afgerond.

 • TOEKOMST

  De toekomst

  We zijn bezig met plannen om onze rokerij te vernieuwen met heel misschien een excursie gedeelte. Dan kunnen wij klanten de mogelijkheid bieden om een kijkje in het bedrijf te nemen. Ook kunnen we de steeds strengere regelgeving omtrent HACCP volledig doorvoeren in onze nieuwe verwerking. En natuurlijk het proces van verwerking nog efficiënter indelen.